top of page

projekti

Skozi leta delovanja na področju kulinarične dediščine sem bila vključena v različne projekte, opisujem le nekaj večjih. Začelo se je z organizacijo dogodka o 2000 let prehrane v Ljubljani v okviru projekta Emona 2000, ki smo ga s kolegi oziroma sošolci pripravili na BIC Ljubljana. Nato sem s kolegi iz Skupine Stik en teden preživela na Norveškem kot Slovanka med Vikingi, kjer sem za našo družbo pripravljala staroslovanske jedi. Na tedenskem zanimivem oddihu sem spoznala Daniela Serro, kulinaričnega arheologa ter Kari Marie Helland, raziskovalko skandinavske železnodobne, vikinške ter srednjeveške prehrane. Kmalu za tem me je pot ponesla na Dansko, kjer sva s Kari dober teden kuhali za ''viteze'' na viteškem turnirju. V zadnjem času pa sem organizirala npr. tudi srednjeveško večerjo z Darjo Pirš iz kamniških Vratarnice in Gostilnice in kavarne pri Podkvi, cateringe s starorimskimi jedmi v sodelovanju s KD Vespesjan in še marsikaj zanimivega. Lani sem večino leta preživela na Danskem, kjer sem vodila kuhinjo v srednjeveški restavraciji Den Gyldne Svane muzeja na prostem Middelaldercentret, pripravljala menije in gradila na receptih, ohranjenih iz področja Anglije, Nemčije, Francije in Danske iz bolj ko ne 15. stoletja. Skupaj s PR službo sem skrbela tudi za celostno grafično podobo restavracije.

PROJEKT PALAEO DIVERSI STYRIA

V letih 2018 in 2019 sem sodelovala pri projektu Palaeo Diversi Styria- projektu o paleopokrajini avtsrijske in slovenske Štajerske in njene diverzitete od prazgodovine do moderne dobe. Moj prispevek k projektu je bil priprava menijev za različna zgodovinska obdobja in pomoč pri vpeljavi le-teh v ponudbo lokalnih gostincev. Jedi uspešno ponuja Turistična in ekološka kmetija Pri Baronu, projekt pa je rezultiral v znamki Heriterra

Projekt PalaeoDiversiStyria

PROJEKT AJDI 

V letih 2021 in 2022 sem s Skupino Stik sodelovala tudi pri projketu Ajdi oziroma daljše Ajdovske zgodbe iz Posavja, kjer je bil cilj nasloviti okoljske izzive območja LAS Posavje: na lokacijah naravnih vrednot in arheološke dediščine Posavja, ki jih v nazivu spremlja pridevnik »ajdovski« (Ajdovska jama, Ajdovski Gradec, Ajdov grob…) so povezali dediščino ter ozaveščali in krepili spoštovanje in pozitiven odnos do narave. Moj prispevek je bil tudi tu priprava menijev za različna zgodovinska obdobja, s katerimi sedaj razpolaga Restavracija Ajda v Sevnici. 

Projekt Ajdi

ARHEO VRT

Arheo vrt je projekt, ki smo se ga lotili s kolegico Manco Vinazza in študenti arheologije za stavbo Oddelka za arheologijo v Ljubljani. Ideja zanj se je porodila v letu 2021, pri čemer je zasnovan tako, da so na njem posejane rastline, deloma razdeljene po različnih zgodovinskih obdobij. Ker smo želeli biti v izbiri rastlin, ki bi jih sejali oziroma sadili čimbolj pristni, sem se obrnila na Ignaca Janžekoviča iz Botaničnega vrta Univerze v Mariboru, saj hranijo v svoji zbirki semen tudi stare sorte žit, ki so jih vzgojili za namene Paleovrta v okviru projekta Palaeo Diversi Styria. Sama sem aktivno sodelovala zgolj pri sejanju žit, kasneje pa so vrt v upravljanje popolnoma prevzeli študetnje arheologije, ki sedaj že drugo sezono uspešno skrbijo za dober pridelek.

Arheo Vrt Archaeo Garden

mediji o nas

Intervju Odprta kuhinja Polona Janežič

INTERVJU V DELOVI PRILOGI ODPRTA KUHINJA:"Za Polono Janežič, ki je študirala arheologijo in nato še kulinariko na BIC Ljubljana, mora biti pa tole res sanjska služba. Je kuharica v gostišču Zlati labod. Chefov takrat še niso poznali, krčma namreč deluje – v srednjem veku. To je zgodba z otočka na jugu Danske, kjer v Nykøbing Falsterju deluje živi muzej na prostem Middelaldercentret.

 

Polona Janežič je šefinja kuhin­je v muzejski restavraciji Den Gyldne Svane; njena naloga so jedilniki, ki so po svoje eksperimentalna arheologija, poust­varjanje hrane, ki so jo jedli v daljnih minulih časih – ampak na način, kot ga je pač pripravljen sprejeti tudi jedec 21. stolet­ja. Polona je sicer tudi ustvarjalka, ki jo na instagramu najdete pod imenom Obujeni okusi: imenitni recepti, čudovite slike, neobičajna strast do hrane in, zdi se, do starega posodja in tehnik. Kakšna pustolovščina je tole vse skupaj!" ( avtorica teksta: Krina Cunder) - povezava do celotnega intervjuja

bottom of page